Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Lavand. Am aparut prima oara acum 2500 de ani si de atunci calatoresc peste tot in lume. Egiptenii imi cereau sfatul cand venea vorba de mumificare si am participat la intalnirea dintre Cleopatra si Julius Caesar. Imi place sa ma rasfat, imi place sa ascult natura si imi place sa invat de la ea sa ma relaxez. Sunt un rasfatat. Dar nu cred ca e ceva rau in a fi rasfatat. Zilele trecute ma rasfatam intr-o ploaie de soare cand vantul mi-a soptit – “Nu crezi ca ar fi cazul sa fim si noi on-line?”. Pentru ca aici nu calatorisem pana atunci am inceput sa imi fac costumul, cu putin ajutor din natura, recunosc, si iata-ma! Ma bucur sa va cunosc si va invit la un dialog despre rasfat in care noi suntem cei rasfatati.

Faceți căutări pe acest blog

luni, 20 decembrie 2010

Busuiocul, un tratament pentru colici gastrointestinale, ulcer gastric și infecții urinare!

Busuiocul are o legendă foarte frumoasă care s-a construit în jurul creaturii mitice cu cap de cocoș, corp de șarpe și aripi de liliac. Se povestea că busuiocul este singura plantă care poate vindeca mușcătura acestei creaturi mitologice.
Busuiocul este asociat cu soția zeului hindus, Vishnu. Numele ei era Tulasi sau Lakshmi. În momentul în care a coborât pe pământ se presupune că a luat forma plantei de busuioc. De aceea hinduși considera busuiocul o planta sfântă și își cer iertare de fiecare dată când îl ating.
Cu aplicații multiple în diferite afecțiuni busuiocul este recunoscut pentru eficiența sa în tratarea colicilor gastrointenstinale, a ulcerului gastric și a infecțiilor urinare. Este disponibil sub formă de drajeuri, la mine în bibliotecă (unde v-ați obișnuit deja).
Și pentru că suntem niște răsfățați putem beneficia de proprietățile uleiului volatil de busoic, recunoscut ca și antiinflamator, antiparazitar și tonic nervos.

sâmbătă, 18 decembrie 2010

O prietenă de nădejde!

O legendă grecească povestește ca prima anghinare a fost o tânără încântătoare ce trăia pe insula Zinari. Zeus tocmai venise in vizită la fratele său Poseidon (eram și eu pe acolo) și conform obiceiului a început să o spioneze pe tânăra muritoare. Cum tânăra nu dădea semne că ar fi speriată de prezența zeului acesta din urmă s-a hotărât să o seducă. Foarte încântat de tânăra al cărei nume era Cynara, Zeus s-a hotărât să o transforme în zeiță în așa fel încât să poată trăi aproape de el, în Olimp. Cynara a fost de acord cu propunerea lui Zeus. Însă după un timp tânăra și proaspăta zeiță a început să sufere de dorul parinților și a coborât pe pământ pentru a îi vizita. Supărat de un comportament de muritor, Zeus a transformat-o într-o plantă, care astăzi poartă numele de anghinare.
Vechii greci și romani considerau anghinarea o delicatesă și un afrodisiac în timp ce naturalistul Caius Plinius Secundus a numit-o una dintre cele mai mari monstruozități de pe pământ.

Poate din dorul de casă și din pedeapsa primită s-au născut proprietățile curative ale acesteia. Printre beneficiile cheie ale acesteia se numără capacitatea de reducere a nivelului de colesterol din sânge și posibilitatea de a proteja ficatul de activitatea nocivă a toxinelor, precum alcoolul.
Pentru că suntem în zile moderne (sau așa ne place să credem) anghinarea este disponibilă sub formă de drajeuri și vă așteaptă în biblioteca mea.

luni, 13 decembrie 2010

Bradul

Pentru că vin sărbătorile și fulgi de nea ne bat în geam am să va prezint un prieten pe care îl știm cu totii. Bradul ne lasă să îl impodobim și poartă cu el magia Moșului ce se oprește în Ajun încărcat cu daruri. Prietenul nostru însă ne poate sări în ajutor cu multe alte secrete.
Știați că uleiul de brad volatil are proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante? Ei bine pe langă toate acestea vă puteți bucura de aroma acelor de brad chiar în mijlocul casei.
Știați că petrecerea a cel puțin 30 de minute într-o pădure de brad grăbeste vindecarea în caz de bronsite, astm, hipertesiune sau astenie. Și în plus vă puteți răsfăța în voie? Ador plimbările în pădurile de brad, atunci îmi aud gândurile și adun rezerve pentru cotidian.
Știați că masarea tâmplelor cu câteva picături de ulei de brad pot conduce la un somn mai bun? De răsfățati?
Prietenul nostru are o poveste legată de istoria creștinismului. Se povestește că acum aproape 1000 de ani, pe vremea când Sfântul Boniface convertea poporul germanic la creștinism, acesta a dat peste un grup de păgâni ce venerau stejarul. Sfântul Boniface a tăiat copacul și se spune că din trunchiul stejarului a răsărit un fir de brad. Abia începând cu secolul 16 bradul a început să fie împodobit cu ocazia Crăciunului.
Somn ușor pe cărările pădurii de brazi!

miercuri, 8 decembrie 2010

În Decembrie – Episodul 2 - Povestea

În seara asta am promis o poveste. O poveste, ca toate poveștile, are întotdeauna un mic sâmbure de adevăr. Așa că așezati-vă comod și haideți să însoțim personajele noastre într-o călătorie de seară.
Despre mine v-am tot povestit așa că știți deja ca am o vârstă venerabilă. Experiență am dar încă mai adun. Acum câteva secole, am poposit în preajma reginei Boadicea, eram chiar tânăr aș putea spune. Pentru că regina, o femeie extraordinar de frumoasă dar care a făcut să tremure viteji din armata romană, m-a primit în casa ei m-am gândit să ofer ceva în schimbul ospitalității. Părea ca nu am ce să ii ofer acestei femei extraordinare.
O dată cu moartea soțului său, Prasutagus, Boadicea a devenit conducătoarea unui trib celtic, Iceni, din Sudestul Britaniei. Cu o inteligență și o putere de a trăi extraordinară a reușit să stabilească relații diplomatice cu administrația romană, deși aceștia din urmă considerau că o femeie în această poziție nu reprezintă altceva decât o breșa în armata inamică.Îmi aduc aminte că reușeam cu greu să o urmaresc în ritmul ei alert și atunci i-am oferit un cadou. Într-o seară (după ce am munict vreo săptămână) i-am pregatit (în cort cu servitoarea-i înțeles) apă clocotită la focul din curte. În apă am strecurat ingredientele secrete ce le primisem de la o buna mea prietenă, vindecătoarea (o să va povestesc altă data). Astăzi aș spune ca era o aromă de cafea si scorțișoară (doar că încă nu îi întâlnisem). Lângă o aștepta un ceai verde cu puțin iz de lămâie. Și am stat de o parte să văd cum este primit gestul meu.
Boadicea a părut mai întâi deranjată (sunt diplomat) de faptul ca timpul prețios nu poate fi pierdut răsfățându-te chiar și pentru o clipă. Dar pentru ca erau toate acolo nu se cuvenea risipa așa că iat-o cum în lumina lunii soarbe un ceai verde și se îmbată cu mirosul ingredientelor mele secrete. Cred că atunci am vazut-o într-adevăr pe Boadicea soție, conducătoare și mamă. Era doar ea și luna. A doua zi am fost chemat pe un ton poruncitor să dau socoteală pentru cadoul meu și am primit titlul de Cel care știe (cam pompos dacă mă întrebați pe mine, dar recunosc că m-am simțit măgulit).
Și știți de ce? Pentru că uneori uităm să ne răsfățăm pe noi când doar câteva momente ne-ar putea aduce atât de multe în orice alegem noi să facem. O minte sănătoasă are nevoie de răsfăț.
Și pentru că ați ascultat poveștile unui bătrân călător vă ofer Episodul 2 contemporan:
Pachet antioxidant , detoxifiant „Boadicea Moon :
  • ceai verde celmar cu aromă de lămâie
  • complex detoxifiant
  • săpun cu cafea și scorțișoară
Te aștept cu Episodul 2 varianta tipărită și îl primești doar pentru 42,98 RON.
Pentru Tipărit
Somn Ușor!

marți, 7 decembrie 2010

În Decembrie - Episodul 1


În rolurile principale: Subsemnatul (pe numele său Lavand) și a sa gazdă.
Ei, glumeam. Chiar credeați ca să expun aici toate dialogurile mele cu draga mea gazdă? Nu m-aș mai numi Lavand.
Astăzi însă am un mesaj pentru voi si promit povestea mâine. Pentru că este Decembrie, pentru că am întâlnit multe personaje noi o dată cu popasul meu în București astăzi am hotarât să arăt ca sunt un răsfățat responsabil. Am muncit toată ziua si am pregătit un pachet la un preț special. Ce conține? Cam tot ce are nevoie o persoană care s-a ciocnit de o răceală – pachet răceală si gripa Antigrip, spray nazal Nazomer, Ulei volatil de Eucalipt și nelipsitele șervețele nazale Senza. Vino cu Episodul 1 în imagini și îl primești doar pentru 33,5 RON.
Pentru tipărit

Ce zici?

luni, 6 decembrie 2010

O poveste

Astăzi m-am răsfățat atât de mult că eram pe punctul de a adormi (cred că pentru a mia oară astăzi)...Totuși sunt un răsfățat cu simțul răspunderii așa că am început să ma gândesc ce am facut eu astăzi. În primul rând m-am bucurat ca este soare, apoi am alergat cu el pe străzile parcă dornice de joacă și m-am oprit puțin la fereastra gazdelor mele. Razele de lumină caldă pătrundeaua prin ochiul de geam si mă învăluiau în voie bună. Atunci am adormit și am visat că am cunoscut o prințesă, o prințesă din aceea cum doar în povești mai găsești. Prințesa noastră era însă foarte supărată. Frumusețea ei ajunsese la urechile tuturor regilor pamântului iar albastrul ochilor ei putea să concureze cu marea în apus de soare. Doar că, o copilandră fiind, prințesa s-a jucat cu focul iar genele-i ce odată puteau pământului să facă umbră erau acum o amintire. Nu uitați – încă visam.
Cum obiceiurile dispar greu i-am glăsuit cu tonul bătrânului întelept și i-am povestit cum poate să folosească un rimel. Da, da – un rimel. Doar conținutul mai trebuia preparat. I-am spus și ei povestea vechiului meu prieten, uleiul de ricin, ale cărui semințe au fost găsite în sarcofagele egiptene. Tot ceea ce trebuia să facă era să folosească puțin ulei și genele ce păreau o amintire vor crește iar și îi vor aduce zâmbetul de răsfățată.
Si iarăși vis, iarăși poveste....Doar că beneficiile uleiului de ricin sunt chiar aici cu noi. Și chiar dacă eu nu am gene de prințesă o să o rog pe prietena mea, Luminița de Seară (știți voi cine) să-mi facă un masaj pentru reumatismul ce l-am prins cu anii...
Somn ușor și vise cu povești frumoase!

duminică, 5 decembrie 2010

Puțină Lămâie........

În week-end m-am plimbat pe alei cu zăpadă și am privit copacii. Ningea cu fulgi mari si priveam prin perdeaua albă la pomii zgribuliți sub noile veștminte. Se mai zărea câte un vârf pribeag uitat parcă de pictor pe pânza cerului, un pic ursuz de altfel. Îmi venea să aștern cu pana pe hârtie amintiri..De undeva a plutit spre mine o aromă revigorantă de lămâi …Ah, vechiul meu prieten.

În istorie a fost crescut de regi și se crede că este originar din regiunea Kashmir-ului. Romanii creșteau lămâiul în sere iar arabii și spaniolii obișnuiau sa îl planteze de-a lungul rutelor de călătorie pentru a îi apăra de scorbut.

Unul din copii săi, uleiul de lămâi a început să capete din ce în ce mai multă trecere la case mari. Recunoscut pentru proprietățile sale curative în tratarea infecțiilor, astmului, insomniei, tulburări ale epidermei și oboselii, uleiul de lămâi rămâne o alegere naturală pentru un răsfățat ca mine. În seara aceasta voi încerca câteva picături pentru un somn bun, de răsfățat…
Iată câteva sfaturi simple de la bătrânul meu prieten:
-          Pentru creșterea imunității organismului încercați una sau două picături într-o cană cu apă caldă. Repetați pe toată durata răcelii.
-          Pentru un ten mai luminos picurați câteva picături pe zonele cu acnee. Uleiul vă va ajuta atât prin controlarea nivelului de sebum cât și prin îmbunătățirea circulației. Tenul tău va fi mai luminos.
Ne auzim mâine și să aveți un somn ușor....

joi, 2 decembrie 2010

Verde de Iarna

Astazi m-am intalnit cu o tanara domnisoara care a intrat clipind usor din genele umbrite de picaturile de ploaie si s-a oprit in biblioteca mea. Dupa ce a savurat ceaiul zilei a inceput cu o avalansa de intrebari despre frumusete. Din vorba in vorba am ajuns sa vorbim despre lucruri practice. Ca de exemplu, despre celulita. Mi-am aruncat un ochi in biblioteca si am vazut un cuplu ce dadea semne de nerabdare. Pe noi ne-ai uitat? Aici suntem! Erau Iedera si Arnica. Una pururi verde si venerata de druizi, una cu o frumoasa podoaba aurie si care m-a salvat de multe dureri de spate de-a lungul timpului. Ce se intampla atunci cand le combini? Un remediu naturist impotriva celulitei iti este la indemana! 

Mai la indemana decat chiar reteta bunicii: “Cataplasma, din fierberea frunzelor proaspete tocate marunt in faina de in la care se adaugă apa. Fierberea dureaza 20-25 de minute si se lasa la racit pana la caldut. Pasta obtinuta se aplica calda pe locul unde se afla celulita.”
Incercati putina prospetime de iarna, chiar si ea poate fi verde.

miercuri, 1 decembrie 2010

Astazi am baut un ceai

Astazi de dimineata am deschis usor ochii si ma pregateam sa ma rasfat in ziua mea libera. Prin fereastra razbatea aerul rece ale unei dimineti ploioase si inghetate…Diminetile gri nu sunt pentru rasfatati ,doar daca…Si atunci mi-a venit ideea. O sa fac un ceai bun si o sa-mi rasfoiesc cartile, niciodata nu pot sa spun ca stiu destul...
Incercand sa imi dreg glasul ce parea ca va fi curand vizitat de o raceala, si nu vrem asta, am ridicat de pe raft un pliculet de ceai de echinaceea. Bunicii imi povesteau ca e aproape de varsta noastra. Cocheta mai mult cu nativele triburi americane si se spune ca era folosita de mai mult de 14 dintre ele pentru tratarea diferitelor forme de raceala. O data cu descoperirea penicilinei si asa numitelor “medicamente minune”echinaceea a fost folosita mai putin de catre practica medicala. Mie imi place intelepciunea strabunilor si imi place natura, asa ca m-am hotarat sa beneficiez astazi de un tratament 2 in 1 – un ceai bun si efecte viitoare ce promit: cresterea imunitatii, prevenirea racelii si a gripei si o calatorie alaturi de tribul Cheyenne.

O fi fost si vremea morocanoasa si raceala ce dadea ghes la usa dar astazi am savurat un ceai de echinaceea si am citit..Vremea nu-mi mai pare acum morocanoasa, e doar vreme…

luni, 29 noiembrie 2010

Astazi am cunoscut o nuca

Astazi am aflat ceva nou. Culmea, am aflat de la o nuca.
Vorbeam cu prietena mea Luminita despre faptul ca am ajuns sa am o varsta. Si, de la o varsta, incep sa se vada unele semne ca poate ar trebui sa am mai multa grija de mine, doar ma laud ca sunt rasfatat. Si iata ca dialogul nostru molcom despre cum sa imi intaresc firele de par (am uitat sa va spun – sunt si un pic cochet) este intrerupt de o exclamatie “Stiu! Eu Stiu!”.
Era o nuca. Nu stim de unde a aparut dar era tare simpatica. Ne-a dat foarte multe sfaturi si m-am gandit sa va povestesc si voua despre uleiul de nuca. Este una din cartile mele preferate acum.
Mai putin cunoscut, uleiul de nuca este un leac foarte bun impotriva caderii parului. Poate fi folosit atat ca tonic regenerant capilar cat si pentru ingrijirea parului sanatos. Eu m-am hotarat sa il incerc, mai ales ca acum am o noua prietena.
Prietena mea, Nuca

Dar va las acum sa va rasfatati cu vise frumoase!

duminică, 28 noiembrie 2010

Era sa uit...

M-am apucat de povesti cu Luminita si aproape uitam surpriza. Vino cu invitatia de mai jos sa ne cunosti. O sa iti placa!

Buna Seara Rasfatatilor!

Hei, buna seara! Astazi am lenevit si m-am rasfatat cu filme si cu o perna mov. Ieri a fost o zi grea dar gata sunt pregatit de oaspeti. Si ca sa vedeti ca m-am pregatit minutios am o surpriza pentru voi. O surpriza cu -10% ca sa te poti rasfata cu ce iti doresti tu din biblioteca. De exemplu o sa iti povestesc astazi despre “Luminita de Seara”, doar este seara nu. Luminita este o prietena foarte buna si foarte inteleapta. Ne-am cunoscut acum mai bine de 2 secole cand ea pasea prima oara pe taram European. 
Luminita de Seara, Prietena mea!

Cine o cunoaste se va bucura de o stare de bine si de o vitalitate iesita din comun. Originara din America de Nord, Luminita si-a facut prieteni in toate colturile lumii. Pentru ca isi extrage energia din acizi grasi esntiali Luminita te ajuta sa iti reglezi nivelul colesterolului, stimuleaza imunitatea si reduce dezechilibrele hormonale la femei. Doar trebuie sa ne simtim bine ca sa ne putem rasfata, nu este asa?

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Buna Dimineata!

Buna dimineata rasfatatilor! Sau inca lucrati la asta? Ei bine eu m-am oprit ieri intr-o casa noua. Din cand in cand ma mai opresc din calatoriile mele, stiti voi cum e... Am avut niste gazde minunate dar trebuie sa recunosc, nu prea simteam eu ca e momentul de rasfat. Agitatie, aranjamente, gazdele mele incercau sa imi aranjeze camera. Nu stiu inca cat voi poposi dar am simtit potential. Am si eu preferintele mele si m-am asezat mai intai pe un scaun, singurul de altfel si m-am gandit sa raman. De ce? Poate pentru ca erau acolo multe din lucrurile mele preferate..A, si am uitat, prietena mea incepuse déjà sa se parfumeze pentru cina de seara. Ati ghicit nu? Lavanda plutea in haine de casa prin colturile camerei si ma imbia cu culorile ei sa stau. Si atunci m-am rasfatat un pic…le-am rugat pe gazde sa ma lase pe mine la fereastra – imi place sa ma uit pe fereastra, sa vad multimea forfotind si sa ma gandesc cum ar fi daca s-ar opri o clipa sa vada ca te poti rasfata intr-un loc atat de mic ca acesta si ca iti poti face prieteni noi din natura. Mi-a placut sa-mi aranjez fereastra…..
Maine o sa imi aranjez biblioteca. Nu v-am spus? Imi place tare mult sa citesc si va invit si pe voi, macar sa treceti pe langa fereastra mea. Apropos, ma gasiti in Mosilor 84, zilnic intre 10:00 si 19:00. Sambata ies in oras asa ca popositi pentru un ceai pana la ora 16:00.

Si acum fug – nu vreau ca Luni sa ma prindeti nepregatit.